Kako vam kućni ljubimci pomažu da se nosite sa depresijom, anksioznošću i stresom?

Svako ko ima ili je imao ljubimca zna koliko zabave i ljubavi mogu pružiti, ali da li ste znali koliko korisno utiču na naše mentalno i fizičko zdravlje?

Razna istraživanja su pokazala da povezanost čoveka i životinje ima pozitivnog uticaja kako na životinju, tako i na čoveka. Mačke i psi posebno olakšavaju usamljenost, smanjuju stres i anksioznost, jer su srećni kada komuniciraju sa vama i u većini slučajeva uživaju u fizičkom kontaktu.

Kućni ljubimci nam pružaju bezuslovnu ljubav i istinsku radost.

Briga o životinji decu uči odgovornosti i saosećajnosti  prema drugim živim bićima.

Kako još ljubimci pozitivno utiču na naše psihičko i fizičko zdravlje?

Kućni ljubimac obezbeđuje osnovnu ljudsku potrebu za dodirom– maženje, držanje, češkanje i grljenje životinje, može da nas opusti i uteši u stresnim situacijama.

Kućni ljubimac može biti odličan podstrek za povećanje fizičke aktivnosti – igranje sa ljubimcem povećava nivo serotonina i dopamina, što ima opuštajući i smirujući efekat.

Dodir i kretanje su dva zdrava načina za upravljanje stresom.

Kućni ljubimac nam povećava osećaj da smo korisni i potrebni – briga o kućnom ljubimcu nas ispunjava, daje nam osećaj odgovornosti i skreće pažnju od naših problema, pogotovo ako živimo sami.

Kućni ljubimci nam pomažu da stvaramo i održavamo nova prijateljstva -vlasnici pasa često se zaustavljaju i međusobno razgovaraju dok šetaju, u parku za pse ili prodavnicama za kućne ljubimce.

Kućni ljubimci mogu da poboljšaju život starijim osobama – ponekad se možemo osećati odbačeno i neupotrebljivo, briga o ljubimcu nam stvara strukturu i rutinu u našem danu. Postojanje stalne rutine nas čini uravnoteženim i smirenim.

Bez obzira na naše raspoloženje – depresivno, tužno, zabrinuto, jedan žalostan pogled našeg ljubimca nateraće nas da izađemo iz kreveta da bi ga nahranili, prošetali ili se igrali sa njim.

Kućni ljubimci nisu samo pas i mačka, to može biti i neka druga životinja. Dokazano je da cvrkut ptica iliposmatranje ribe u akvarijumu smanjuje napetost mišića i reguliše puls.

Kućni ljubimac nije čudotvorni lek za mentalne bolesti.

Imati kućnog ljubimca je blagotvorno samo za one osobe koje vole životinje.

Ukoliko niste takva osoba, to što imate ljubimca, neće poboljšati vaš život.

Imajte na umu da je imati kućnog ljubimca velika odgovornost koja zahteva mnogo vremena, pažnje i naravno para.

 

 

Vesna Radoman Roknić

master psiholog-integrativni psihoterapeut

 

Leave a Reply