Gimnastika za mozak (Brain Gym)

P A C E  vežbe

 

P A C E vežbe se izvode u 4 koraka.

Ono što je karakteristično za ove vežbe jeste da su kratke i da ih možemo obaviti i u malom prostoru. PACE vežbe nam pomažu da budemo pozitivni, aktivni, jasni i energični. Mogu se raditi bilo kada u toku dana.  Deo su „Brain gym“ programa (gimnastika za mozak“) koji uključuje vežbe kojima se podstiče integrisano delovanje celog mozga i tela u okvirima tri dimenzije (lateralnosti, centriranja i fokusiranja) što može dovesti do poboljšanja:

motoričke koordinacije, koncentracije, pažnje i pamćenja, pisanja, čitanja, matematičkih i jezičkih veština,  razumevanja, emocionalne ravnoteže, samopouzdanja i samopoštovanja.

Smanjuju stres, napetost i hiperaktivnost.

Program je razvio dr.sc. Paul E. Dennison. Pristupačan je i namenjen svim uzrastima – u radu s decom, odraslima, starijim osobama, kao i sa osobama s posebnim potrebama.

O ovome možete više pročitati na linku  Brain Gym International .

Positive-Pozitivno, Active-Aktivno, Clear-Jasno, Energetic-Energetsko“

  1. Korak

Popijte nekoliko gutljaja vode. Kada pijete vodu, zadržite malo svaki gutljaj u ustima i onda progutajte vodu.

  1. Korak

Jednom rukom napravite slovo „U“  i stavite palac i kažiprst u mekana udubljenja odmah ispod ključne kosti, drugu ruku stavite na pupak. Trljajte tačke ispod ključne kosti tridesetak sekundi i istovremeno pomerajte oči levo-desno po vodoravnoj liniji držeći ruku na pupku nepomičnu. Zatim zamenite ruke i ponovite.

  1. Korak

Unakrsno pomeranje se može se obaviti tako što se laktovi savijaju na suprotno savijeno koleno i obrnuto. Ponovite 6-8 puta.

4. Korak

-Prekrstite noge, zatim prekrstite ruke i isprepletite prste i povucite ruke prema grudima. Držite tako minut ili dva. Dišite polako. Dok udišete, dodirnite vrhom jezika tvrdo nepce a prilikom izdisaja opustite jezik.

-Zatim vratite noge i ruke iz prekrštenog položaja. Spojite šake ispred grudi tako da se dodiruju vrhovima prstiju. Nastavite polako da dišete kao i u prethodnom delu vežbe.

 

Da bi vam bilo jasnije    http://balancepointpublishing.com/wp-content/uploads/2017/08/Educate-Your-Brain-PACE-Poster-Adult.pdf

 

Dennison, P. (2007.): Brain Gym. Priručnik za obitelj i edukatore.

 

Vesna Radoman Roknić

master psiholog-psihoterapeut

Leave a Reply