Ljubavne zablude

SAMO JEDNOM SE VOLI

Možda jedan od najvećih i najčešćih mitova o ljubavi je onaj koji kaže da čovek može samo jednom da voli. Stvarnost je sasvim drugačija, svako ima pravo na više različitih ljubavi u životu. Uostalom, imamo li stvarno samo jednu šansu za bilo šta u životu, pa bila to i ljubav? Ne, naravno. Osobe koje imaju ovakvo pogrešno uverenje o ljubavi često su sklone beskrajno dugom biranju „idealnog partnera“ jer se boje da će svoju jedinu kartu potrošiti na pogrešnu osobu. Ukoliko su u lošim vezama, ostaju iako nisu zadovoljne, jer misle da su propustile svoju šansu i da je bolje ostati i u lošoj vezi, nego ostati sam.

BEZ LJUBAVI ŽIVOT NEMA VIŠE SMISAO

….ti si mi sve na svetu, volim te više od svega……

Osobe koje imaju ovo uverenje o ljubavi često kada su ostavljene prolaze kroz krizu smisla života. I ove osobe ostaju u vezama iako nisu zadovoljne odnosom ili prekidaju veze tek kad uspostave odnos sa drugim partnerom. Tako nepromišljeno ulaze u veze, jer su očajni kada su bez nje. Prebrzo ulaženje u novu vezu često je pogrešan izbor.

Da li je moguće da je smisao života ljubav?

Smisao života je sam život!

AKO SE VOLIMO STALNO ĆEMO SE SLAGATI

Kako da ne! Čak i osobe koje se beskrajno vole mogu oko nečega da se posvađaju. To ne znači da se ne vole. Konflikt je prirodan deo odnosa ljubavi i preko njega se dolazi do zajedničkog razvoja partnera. Mi možemo istovremeno i da volimo osobu i da budemo ljuti na nju.

MOJA LJUBAV ĆE GA PROMENITI

Možda se i promeni ali na koliko dugo?

Treba birati partnere koji nam odgovaraju takvi kakvi jesu, čija nam mane ne smetaju previše. Ljubav ne može promeniti ličnost osobe. bez obzira koliko je jaka i koliko traje.

ŽIVEĆEMO SREĆNO DO KRAJA ŽIVOTA

Možemo se osećati srećno zbog ljubavi ali to osećanje krato traje. Ljubav je prvenstveno odnos bliskosti, i tu ima mesta i za sreću, i tugu i ravnodušnost. Sasvim je normalno da postoje trenuci u kojima pogled na partnera ili razmišljanje o njemu ne izaziva nikakvu emociju. Pogotovo u dužim vezama, možda je čak više takvih trenutaka, nego onih u kojima pogled na partnera izaziva u nama nežna osećanja. Niz događaja iz okoline može uticati na partnere da su srećni ili nesrećni , ne samo sam njihov odnos.

Lepo je uživati u bajkama i romantičnim filmovima ali stvarnost je ipak drugačija…

DECA ĆE NAS ZBLIŽITI

Definitivna istina je da kada se rode deca odnosi između muža i žene postaju složeniji.

Dete može emocionalno da vas poveže ali isto tako postoji opasnost da se roditelji zbog novih uloga i nesnalaženja u istim emocionalno razdvoje. I dok jedni prihvataju takav način života u porodici kao nešto prirodno, uživajući u svojoj deci, drugi, u situaciji kada se jedan partner oseća nevoljenim, ulaze u bračne krize.

Najveći broj ljubavnih problema i najviše ljubavne patnje proističe upravo iz toga što nismo svesni koliko neka pogrešna uverenja o ljubavi utiču i oblikuju naš ljubavni odnos, kao i naše ponašanje i tumačenje partnerovog ponašanja.

SAVET

Za svako uverenje važi isti način provere. Zapitajte se da li je to vaše uverenje logično, da li je realistično i da li je za vas poželjno. Ukoliko dobijete potvrdne odgovore, vaše uverenje je racionalno, međutim ako vaše uverenje sadrži zahtev, odgovori će biti negativni, a vi ćete dobiti potvrdu da je uverenje iracionalno. Tada bi bilo dobro da ga se što pre odreknete.

Vesna Radoman Roknić

master psiholog-integrativni psihoterapeut

literatura:

Formule ljubavi, Zoran Milivojević

Photo by freestocks on Unsplash

Leave a Reply