Nisko samopoštovanje-negativno „ja“

Svako se u nekom trenutku oseća nesigurno, ima manjak samopouzdanja, sumnja u svoje sposobnosti ili misli negativno o sebi.

Da li ste nekad pomislili za sebe da ste slabi, glupi, da niste bili dovoljno dobri u nečemu, da ste beskorisni, bezvredni, neprivlačni, ružni,  da ste gubitnik ….. itd?

Svi mi ponekad koristimo ove reči za sebe, obično kada se nalazimo u stresnim situacijama, i to je OK.

Međutim, ako često mislite o sebi na takav način, onda možda imate problem sa niskim samopoštovanjem.

Osobe sa niskim samopoštovanjem  imaju  generalno negativno mišljenje o sebi, i na takav način sebe vrednuju i posmatraju.
Evo nekih primera o tome šta ljudi sa niskim samopoštovanjem misle o sebi:

“ne razumem se mnogo u to što mi je instruktor/šef  rekao danas, mora da sam stvarno glup“

“imam višak kilograma, tako sam debela i ružna. ”

” ja sam nevažan ”

” ja sam gubitnik”

” nisam dovoljno dobar ”

Uticaj niskog samopoštovanja
U svojim ličnim odnosima, osobe sa niskim samopoštovanjem i samopouzdanjem mogu postati uznemireni ili se mogu neprijatno osećati zbog bilo kakve kritike ili neodobravanja, ili će  dati sve od sebe,  čak i više nego što mogu, samo da bi zadovoljili druge.

Mogu  biti ekstremno stidljivi  i to u tolikoj meri da vremenom počnu da izbegavaju svaki socijalni kontakt.  Malo je verovatno da će osobe sa niskim samopoštovanjem pokušati da zaštite sebe. Moguće je da će sami sebe dodatno kritikovati i na neki način kažnjavati ili će  dozvoliti zlostavljanje od strane partnera ili drugih članova porodice.

Osobe sa niskim samopoštovanjem se vrlo teško angažuju u nekim rekreativnim aktivnostima, retko sebi osmišljavaju neku razonodu, jer veruju  da ne zaslužuju nikakvo zadovoljstvo ili zabavu .

Takođe izbegavaju aktivnosti gde bi neko mogao o njima suditi ili ih ocenjivati na neki način, kao što su npr.  takmičenja, ples, umetnost,  izložbe.
Nisko samopoštovanje može biti izazvano nekim aktuelnim problemom, kao rezultat nekih teških i stresnih životnih  okolnosti npr. teška finansijska situacija, bolest, problematičan odnos ili situacija,  i ukoliko taj problem imamo duži vremenski period možemo vremenom postati obeshrabreni i demoralisani.

Nisko samopoštovanje može kod osobe da pojača „faktor ranjivosti“  i tako u velikoj meri osiromaši kvalitet života, učini je zavisnom od drugih.

Izlazak iz tog začaranog kruga vezanosti  moguć je jedino izgradnjom samopoštovanja, bez potrebe za dodatnim vezivanjem za nekog ili identifikacijom sa nečim, i razvijenom sposobnošću da vidimo svoju unutrašnju vrednost i prihvatimo sebe sa svim svojim slabostima.

Ukoliko osoba nema kapacitet da to uradi sama, psihoterapija je jedan od procesa koji joj mogu pomoći da radi na promeni slike sebe u budućnosti.

master psiholog-psihoterapeut Vesna Radoman Roknić

psihoterapija.ns@gmail.com

Photo by Jeremy Thomas on Unsplash

Leave a Reply