ŽUDNJA ZA POTOMSTVOM-psihološki aspekti steriliteta i veštačke oplodnje

Neplodnost je jedno od najstresnijih iskustava kroz koje osoba može da prođe u životu. Emocionalni odgovori na neplodnost su kompleksni i jakog intenziteta.

Kada par otkrije da postoji problem sa sterilitetom suočava se s brojnim negativnim reakcijama kao što su depresija, anksioznost, osećaj lične nesposobnosti, kriza identiteta, negativna slika o sebi, osećanje praznine, krivice, osećanje niže vrednosti, krivice prema partneru itd. Seksualni problemi su često u istraživanjima zabeleženi kao posledice steriliteta. Po Pitersonu neposedovanje iskustva trudnoće, porođaja, dojenja-majčinstva koje bi podelile sa prijateljicama i članicama porodice često dovodi nerotkinje do socijalne izolacije. Napetost izazvana problemima oko steriliteta se često reflektuje i  na druge oblasti života koje su do sada odlično funkcionisale.

Kod  osoba koje žele potomstvo, a to ne mogu da ostvare, dolazi do narušavanja kvaliteta života para u celini. Par je prinuđen da se bori sa osećanjem sramote i stida što nisu poput drugih parova, da odgovaraju na neprijatna pitanja. Na udaru je  njihovo i fizičko i mentalno zdravlje, kao i njihov međusobni odnos, odnos prema okolini, planovi za budućnost, doživljaj smisla života, pravde itd.

Kod nekih parova se dešava da tokom celog procesa izgube iz vida koliko je važno da neguju svoje odnose. Parovi se često osećaju i izolovano jedno od drugog. Naravno to nije slučaj kod svih, kod nekih parova veza još više ojača. Prolazak kroz  to bolno iskustvo i fokusiranost na zajednički cilj ih još više zbližava.

Neretko se dešava, nakon nekoliko neuspešnih oplodnji, da par odustane od lečenja jer ne mogu više da psihički izdrže taj pritisak neizvesnosti, tuge, razočarenja i finansijskog opterećenja.  Dolaze do tačke kada im se čini da se njihovi snovi o roditeljstvu nikada neće ostvariti

Svakodnevne posete lekarima, primanje injekcija, razne analize, ultrazvučni pregledi dovode do toga da parovi osećaju gubitak kontrole nad svim aspektima svog  života.

Podrška partnera, porodice i prijatelja svakako je važna ali najbolju psihološku pomoć mogu pružiti stručnjaci, kroz razne tehnike rada gde parovi osim podrške unapređuju lični razvoj. Uz pomoć psihoterapeuta parovi mogu na lakši način da postignu bolji životni balans i amortizuju stres, i na taj način lakše da prevazilaze neke krize koje se javljaju tokom procesa vantelesne oplodnje. Sve ovo daje bolje uslove za uspeh lečenja i toliko željenu trudnoću.

 

master psiholog-psihoterapeut Vesna Radoman Roknić

 

 

 

 

 

 

Photo by John Cobb on Unsplash

 

Leave a Reply